Het lijdt geen twijfel dat voedselonzekerheid een van de grootste problemen is waarmee de wereldbevolking tegenwoordig wordt geconfronteerd. Volgens het Wereldvoedselprogramma lijden ongeveer 283 miljoen mensen over de hele wereld acute honger. Alleen al in de Verenigde Staten heeft bijna een op de acht gezinnen niet genoeg te eten. Erger nog, de voedselonzekerheid bij kinderen nam toe van 15 procent in 2018 tot 24 procent in 2020, meldt Axios.
En deze aantallen zouden nog kunnen stijgen. Verschillende bronnen voorspellen dat als de druk op ons voedselsysteem toeneemt – alles van personeel en problemen met de toeleveringsketen tot klimaatverandering die een negatieve invloed heeft op gewassen – meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld al volgend jaar met acute honger te maken kunnen krijgen.
Simpel gezegd, de tijd om actie te ondernemen is nu en er zijn meerdere manieren om dit te doen – van menselijk ingrijpen tot slimme landbouwpraktijken.
Ondersteuning op de grond
Verschillende technologische toepassingen kunnen helpen om de landbouw efficiënter te maken en het effect van stressoren op het voedselsysteem te vertragen. Van dataverwerkingstools tot bodemsensoren in het veld, slimme drones tot kunstmatige intelligentie, deze toepassingen hebben nu al impact.
Een van de strategieën die veelbelovend is gebleken om de effecten van voedselonzekerheid om te keren, is samenwerking; met name entiteiten uit de publieke en private sector die met boeren samenwerken om op duurzame manieren voedsel te verbouwen. Bayer, een van de beste life sciences-bedrijven van het land, is toonaangevend op dit gebied. Het bedrijf heeft een reeks digitale landbouwinitiatieven samengesteld die zijn ontworpen om de wereldwijde voedselzekerheid te helpen waarborgen, de effecten van klimaatverandering te bestrijden en kostbare natuurlijke hulpbronnen te behouden.
“Te weinig bediende gemeenschappen worden onevenredig zwaar getroffen door voedselwoestijnen en voedselonzekerheid”, zei Patrick Lockwood-Taylor, president van Bayer U.S., “Bayer werkt samen met boeren in het hele land om duurzamere en oogstmaximaliserende strategieën te helpen ontwikkelen.”
Een van die technologieën van Bayer is FieldView™, een digitaal softwareplatform dat boerenklanten een compleet beeld geeft van wat er op hun velden gebeurt, zodat ze de beste keuzes kunnen maken over de inzet van middelen. Boeren die het platform gebruiken, kunnen hun FieldView™-account naadloos verbinden met andere technologieën, zoals sensoren in het veld of dronediensten die beelden met een hoge resolutie leveren, zodat ze de bodemgesteldheid, zoals vocht- en nutriëntenniveaus, te allen tijde kunnen volgen. Bayer onderzoekt zelfs drone-technologie waarmee boeren nog strenger kunnen omgaan met hulpbronnen (fungiciden, pesticiden en kunstmest).
Het initiatief dat echter de interesse van veel boeren heeft gewekt, is het Smart Corn System* van Bayer. Dit systeem is gemaakt door data-analyse en hybride veredelingsprocessen te combineren om op de ideale hoogte te staan om de opbrengsten te maximaliseren en de impact op het milieu te minimaliseren. Het belangrijkste onderdeel van dit systeem is maïs met een korte gestalte, die sterkere stengels heeft vanwege de kleinere hoogte, die dan minder snel breken of omvallen bij harde wind. Kortere planten zorgen er ook voor dat de maïsvelden langer in het seizoen beter toegankelijk zijn voor standaard grondapparatuur, waardoor de mogelijkheid ontstaat voor tijdigere, preciezere toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen en andere inputs. Dit systeem heeft het potentieel om telers betere resultaten te geven, en Bayer onderzoekt hoe het kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen (BKG), nieuwe landbouwpraktijken mogelijk maken, slimmer gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen, koolstofvastlegging vergroten en de waterkwaliteit verbeteren.
“Over het algemeen heeft de bodem een aanzienlijk potentieel om koolstof op te slaan en om de effecten van klimaatverandering die we nog niet ten volle hebben benut, te verminderen”, schreef Matthias Berninger, Global Head of Public Affairs, Science, Sustainability, Health, Safety & Environment voor Bayer. in een blogpost eerder dit jaar.
Ondersteuning van kleine boeren
Kleinschalige boerderijen spelen een cruciale rol bij het voeden van de wereld, goed voor bijna 80 procent van de beschikbare voedselproducten in ontwikkelingslanden. Daarom investeert Bayer in kleinschalige boerderijen en bereikt het wereldwijd 50 miljoen kleine boeren om voedsel te leveren aan gemeenschappen die op de rand van voedselonzekerheid staan, door hun landbouwproductiviteit te verhogen.